Jeg kigger mig stadig omkring efter danske virksomheder, der for alvor har taget sociale medier og web 2.0 i brug. Hvis I er derude, så giv lyd!
Enkelte danske bloggere og klummeskribenter følger derimod den internationale udvikling i de store virksomheder nøje. Deres omtaler er værd at følge med i, hvis man ikke selv vil (eller har tid til) at overvåge alt, hvad der sker på den internationale scene.
dSeneste
En af dem er Søren Storm Hansen, der i sin blog dSeneste på nettet beskriver et Social Media Newsroom som den nye blog. Han nævner Elektrolux' Social Media Newsroom som det blot andet SMNR hos en europæisk virksomhed og skriver bl.a. i indlægget:
"Erhvervslivet er tøvende overfor de nye, sociale medier, hvor kommunikationen er dialogisk og ikke velkontrolleret envejskommunikation. Et social media newsroom giver virksomhederne mulighed for at åbne sig forsigtigt gennem bagdøren og få nogle erfaringer."
Så sandt. Selvom et helt newsroom nok for mange virksomheder vil være en stor mundfuld at starte med. Men det er jo også muligt at starte med nogle af de enkelte dele, der udgør SMNR'et. En kommentarfunktion, f.eks.
Computerworld
På Computerworlds hjemmeside har Claus Sølvsten fra Peytz & Co skrevet et klummeindlæg om virtuelle presserum og sociale medier i presserummet hos store virksomheder, hvor han bl.a. nævner Ciscos news@Cisco. Det vender jeg tilbage til i et senere indlæg.
Hans pointe er, at når man åbner virksomhedens presserum på hjemmesiden op med sociale medier, er det ikke længere kun et rum for pressen. Nyhederne og de andre ressourcer i rummet er også for almindelige mennesker - og det ligger jo smukt i tråd med web 2.0 udviklingen "We media", hvor de traditionelle medier ikke længere har monopol på nyhedsstrømmen. Medierne er for alle - vi er alle medier.
søndag den 23. marts 2008
Danske bloggere holder øje med internationale virksomheder
søndag den 16. marts 2008
IABC laver standard for the Social Media Press Release
For at finde ud af hvad Social Media Newsrooms egentlig er for en størrelse, har jeg fulgt lidt med i diskussionen om begrebet på nettet. Den ser hovedsageligt ud til at foregå mellem en række PR-folk i USA - på deres blogs og websites.
Faktisk handler debatten mest om Social Media Press Releases (= SMPRs = Social Media Releases = New Media Releases = hreleases... kært barn har mange navne) men principperne for hele newsroomet er i bund og grund de samme.
DØ, PRESSEMEDDELELSE!
Den nye tænkning om at bruge sociale medier i nyhedsformidlingen blev sparket igang med 2006-blogindlægget "Die, Press release, Die, Die, Die" fra en blogger i Silicon Valley ved navn Tom Foremski. Han kalder den traditionelle pressemeddelelse for kunstig og ubrugelig og opfordrer PR-folk til at tilpasse pressemeddelelsen til en ny virkelighed med sociale medier og utraditionelle publiceringsværktøjer som blogs.
Den udfordring tog bl.a. Brian Solis (PR bureauet Future works) og Todd Defren (SHIFT Communications) op. En gruppe som the Social Media Club - der beskriver sig selv som "A community for the champions of social media and those seeking to learn" - har også involveret sig i debatten om SMPRs.
Det er der kommet flere templates ud af - ud over SHIFT har også Brian Solis lavet en template. På nuværende tidspunkt synes debatten imidlertid for en udenforstående lidt akademisk. Der diskuteres f.eks. i hvor høj grad enkeltelementerne i pressemeddelelsen hver skal have sit eget feed eller ej...
Trådene samles
I starten af marts meddelte the International Association of Business Communicators (IABC) imidlertid, at de nu vil koordinere et arbejde med at fastlægge standarder for hvad en SMPR bør indeholde. Der er nedsat en arbejdsgruppe og oprettet en wiki med masser af gode links.
Jeg har ikke helt forstået, hvorfor det er nødvendigt med en standardardisering (!), men erfaringsudvekslingen på wikien og de forskellige blogs kan helt sikkert hjælpe mange virksomheder til at tage hul på en nyhedsformidling version 2.0.
mandag den 10. marts 2008
Rambølls hemmelige blog
Som Jacob Bøtter fra Wemind korrekt bemærker har jeg overset Rambølls Buldings Europe blog i min sidste post.
Rambølls blog er en faglig blog, der handler om byggeri i Europa. Den bliver skrevet af ni forskellige rådgivere hos Rambøll og opdateres jævnligt med nye posts. Den er ret ny - fra oktober 2007 - og endnu ser der ikke ud til at være særlig gang i feedback og kommentarer. Et spændende tiltag i en oplagt niche.
Desværre er bloggen dybt begravet på et subsite og kan ikke tilgås direkte fra forsiden på Rambølls danske eller internationale site. Med mindre man kender subsitet, finder man næppe bloggen.
Jeg gør også Rambøll uret på YouTube...
Som COWI har de rent faktisk deres eget område på YouTube. Man kan bare ikke finde det ved at søge på Ramboll, da det hedder Rambolldenmark. Nøjagtig som man ikke kan finde COWI ved at søge på COWI, men kun på COWIcommunications, fordi kanalnavnet COWI var taget.
Der ligger tre videoer på Rambølls YouTube site.
søndag den 9. marts 2008
Asociale danske rådgivere
Det er ikke de sociale medier, danske rådgivere satser mest på i deres webkommunikation.
En hurtig benchmark på Rambølls, Grontmij-Carl Bros, Alectias (tidl. Birch og Krogboe), Atkins' og Haldor Topsøes hjemmesider viser, at ingen af dem ser ud til at have opdaget web 2.0:
Nyheder er flade tekster, der er ingen nem adgang til at give feedback, video og lyd er ikke-eksisterende og ingen af de sociale medier er repræsenteret. En søgning på samme rådgivere på YouTube og Flickr giver heller ikke indtryk af, at de er repræsenteret her.
Kun Niras gør forsigtigt tiltag til dialog med fire blogs om faglige emner. Men måske skulle de hellere have ladet være ... noget tyder i hvert fald på, at de ikke helt har forstået blog-konceptet: De tre af blogs'ene er ikke opdateret siden efteråret og den sidste ser ud til at være helt nyoprettet.
Hos COWI er vi for nylig begyndt at eksperimentere med at lægge vores videoer på YouTube og derfra afspille dem på vores hjemmesider. Indtil nu er vores erfaring med det rigtig god - vores videoer bliver set langt mere, end da de blot lå på hjemmesiden. Og hvad brugen af sociale medier angår er det bare begyndelsen...
søndag den 2. marts 2008
Men hvad med selve nyheden?
Et social media newsroom er i virkeligheden kun en ramme - en kasse til at rumme de nyheder, en virksomhed ellers ville lægge i et presserum eller sende ud som pressemeddelelse. Gør man ikke noget ved selve nyhederne, kan er skridtet mod at udnytte sociale medier kun taget halvt.
Derfor har SHIFT Communications også udviklet en template for en "social media press release" (de sendte den faktisk i æteren før den senere template til selve newsroom'et).
De fleste af de interaktive og "sociale" elementer fra newsroomtemplaten går igen på nyhedstemplaten:
- RSS feed til virksomhedens nyheder
- Link til virksomhedens del.icio.us-bookmarks
- Tilbud om multimedie-elementer som fotos, grafikker, lyd og video
- Link til at bookmarke nyheden hos del.icio.us og andre sociale bookmarking sites
- Link til Technorati tags
SHIFTs eget newsroom
Hvordan virker teorien så i praksis? SHIFT har opbygget sit eget newsroom efter konceptet på de to templates, og ved første øjekast er det mest manglen på overblik, der slår mig.
Tre store "reading panes" fylder midten af skærmen - Media coverage, News releases og Event schedule - alle med scroll bars og de andre elementer synes tilfældigt slynget ind på siden.
Klikker man sig ind på en tilfældig nyhed, består siden derimod mest af tekst, et logo, enkelte links og mulighed for social bookmarking. En stor svaghed ved nyhederne er at knapperne til sociale bookmarks og technorati tags i modsætning til newsroom forsiden ikke vises i den kendte del.icio.us eller digg-grafik og derfor let overses af de brugere, der ved hvad det er og derfor er målgruppen for disse links.
Et bedre bud
GM Europe har derimod et meget mere overskueligt bud på et social media newsroom. Newsroomet er tilsyneladende helt nyt - fra december 2007 - og kører med samme højrespalte på både nyheder og newsroomforside.
Her er søgning, tag cloud, uddrag af de seneste kommentarer, links til multimediedownloads på Flickr og YouTube, anbefalede links, anbefalede blogs og fire forskellige RSS feeds. Kort sagt: Paradis for en bilentusiast.
Til gengæld består hele venstresiden på newsroomforsiden kun af en månedsopdelt liste med links til alle nyheder. Enkelt og lige til at gå til.
På selve nyheden tilbydes letgenkendelige ikoner med links til et væld af bookmarking-tjenester og under selve nyhedsteksten - hvad der falder uden for SHIFTs template - en kommentarmulighed.
Signalet er lige så klart som opbygningen: Vi tager din interesse for vores biler alvorligt. Vi vil gerne hjælpe dig med at dele din interesse med andre. Og vi vil gerne høre, hvad du mener.
Branding baseret på deling
Det geniale ved newsroomet er, at det af de mange kan bruges som en helt almindelig nyhedskanal - og af de få som et led i en identitetskabelse: Jeg er bilinteresseret - ergo går jeg derhen på nettet hvor jeg kan dyrke min interesse. Jeg klikker mig derhen, hvor jeg frit kan sammensætte elementer, der fortæller andre om mig og min interesse. Jeg dyrker den gerne sammen med andre. Ergo tiltrækkes jeg af de steder, der tilbyder mig at dele min interesse med andre.
I web 2.0 har virksomhederne mistet kontrollen over brandingprocessen. I følge Søren Schultz Hansen, forfatter til "Fra massekommunikation til samtale", køber den moderne forbruger ikke længere et bestemt brand for at blive en del af brandets historie og identitet. Brugerne lever i en medieret virkelighed og skaber deres identitet ved at fortælle om sig selv - på nettet ved brug af elementer mange steder fra. Så den virksomhed, der tør dele og slippe kontrollen over sit brand, har langt større chance for at påvirke forbrugerne end den virsomhed, der insisterer på at fastholde styringen.
GM Europe er et godt eksempel på en virksomhed der vover - i hvert fald til en vis grad. Kommentarerne godkendes trods alt af virksomheden, før de sendes i luften. Men alt taget i betragtning er newsroomet og brugen af Flickr og YouTube et kæmpe skridt i forhold til en traditionel brandingstrategi.
PS. Technorati er en tjeneste der registrerer blogs. En "vlogger" er en video-blogger. En "swicki" lader til at være en søgeportal, man kan sætte op så den kun giver reultater, man er interesseret i. Og de andre fagudtryk fra sidste indlæg har jeg endnu ikke styr på...