søndag den 16. marts 2008

IABC laver standard for the Social Media Press Release

For at finde ud af hvad Social Media Newsrooms egentlig er for en størrelse, har jeg fulgt lidt med i diskussionen om begrebet på nettet. Den ser hovedsageligt ud til at foregå mellem en række PR-folk i USA - på deres blogs og websites.

Faktisk handler debatten mest om Social Media Press Releases (= SMPRs = Social Media Releases = New Media Releases = hreleases... kært barn har mange navne) men principperne for hele newsroomet er i bund og grund de samme.

DØ, PRESSEMEDDELELSE!
Den nye tænkning om at bruge sociale medier i nyhedsformidlingen blev sparket igang med 2006-blogindlægget "Die, Press release, Die, Die, Die" fra en blogger i Silicon Valley ved navn Tom Foremski. Han kalder den traditionelle pressemeddelelse for kunstig og ubrugelig og opfordrer PR-folk til at tilpasse pressemeddelelsen til en ny virkelighed med sociale medier og utraditionelle publiceringsværktøjer som blogs.

Den udfordring tog bl.a. Brian Solis (PR bureauet Future works) og Todd Defren (SHIFT Communications) op. En gruppe som the Social Media Club - der beskriver sig selv som "A community for the champions of social media and those seeking to learn" - har også involveret sig i debatten om SMPRs.

Det er der kommet flere templates ud af - ud over SHIFT har også Brian Solis lavet en template. På nuværende tidspunkt synes debatten imidlertid for en udenforstående lidt akademisk. Der diskuteres f.eks. i hvor høj grad enkeltelementerne i pressemeddelelsen hver skal have sit eget feed eller ej...

Trådene samles
I starten af marts meddelte the International Association of Business Communicators (IABC) imidlertid, at de nu vil koordinere et arbejde med at fastlægge standarder for hvad en SMPR bør indeholde. Der er nedsat en arbejdsgruppe og oprettet en wiki med masser af gode links.

Jeg har ikke helt forstået, hvorfor det er nødvendigt med en standardardisering (!), men erfaringsudvekslingen på wikien og de forskellige blogs kan helt sikkert hjælpe mange virksomheder til at tage hul på en nyhedsformidling version 2.0.

Ingen kommentarer: